Mijn favorieten

Wijkinformatie


Achter de Molen (Banakkers)
Een zeer royaal opgezette villawijk, met volop ruimte voor groen en weinig auto's op straat. Straten zonder voetpaden en parkeergelegenheid op de eigen opritten. Een groene zone omlijst deze wijk die op korte afstand van winkels, scholen en sportvoorzieningen ligt.
 
Attenlaken (Etten-Leur Noord)
Een van de meest recente woon/werklocaties die Etten-Leur Noord rijk is. Klein industrie en  ambachtelijke bedrijven zijn hier gesitueerd met aan de rand mooie vrijstaande woonhuizen al dan niet in combinatie met een bedrijfsruimte. In de Zeilmakerstraat en Pas Buiten is het voor gezinnen heerlijk rustig wonen zonder veel bedrijvigheid.
 
Baai
Een ruim opgezette wijk met diverse woontypen, gebouwd eind jaren '60, begin jaren '70. Eengezinswoningen en vrijstaande villa's/bungalows, alles is te vinden in deze woonwijk die grenst tussen Etten en Leur. Veel groen kenmerkt deze wijk. Een kleine winkelstrip en de sportterreinen van voetbalclub Unitas en atletiekvereniging Achilles zijn hier eveneens gevestigd.
https://www.facebook.com/wijkvereniging.debaai
 
Banakkers
Eén van de oudere woonwijken van Etten, gebouwd in voornamelijk de jaren '60. Veel rijtjeswoningen, her en der een tweekapper of vrijstaand huis. Gelegen op zeer korte afstand van het  centrum en winkelhart, maar ook met eigen winkelvoorzieningen op de Kerkwerve. Basisschool de 4Heemskinderen en voortgezet onderwijs KSE zijn beiden in deze wijk vertegenwoordigd.
Zwembad de Banakker is van oudsher hier gesitueerd en zal in de komende periode nieuw worden gebouwd op hetzelfde terrein.
In de jaren '70 is deze wijk uitgebreid waarbij de wijkopzet wat ruimer werd en er ook de grotere, luxere woonhuizen gebouwd werden.
www.banakkers.nl
 
Beatrixpark (Centrum Oost)
In de jaren '60 is deze schitterende wijk gebouwd, ruim van opzet en zeer groenrijk. Parkeren op eigen terrein, waardoor er weinig auto's in het straatbeeld te zien zijn. Grotendeels vrijstaande villa's en bungalows, allen met die typische jaren '60 kenmerken. In de loop der jaren zijn veel woningen reeds prachtig gerenoveerd, hetgeen de diversiteit aan woningen nog meer ten goede is gekomen. Aan de rand van dit plan ligt slechts één appartementencomplex Beau Bois genaamd. Luxe koopappartementen met zicht over een mooi aangelegde groenzone. Overigens zijn er begin jaren '90 nog wat extra vrijstaande woningen en bungalows gebouwd aan de rand van deze wijk.
 
Buitengebied Zuid
Volop groen, mooie fietspaden, bossen, weids uitzicht en een snelle verbinding naar zowel Breda, Rijsbergen, Zunderts als gemeente Rucphen.
 
Buitengebied Noord
Uitgestrekte weilanden, verbindingen naar Hoeven en Zevenbergen. Bovenal: een zee aan ruimte.
 
Centrum
Wonen in het centrum kan in zowel woonhuizen als appartementen. Het winkelhart is hier gesitueerd alsmede allerhande voorzieningen op gebied van uitgaan en cultuur.
 
Centrum-Oost
Wonen in Centrum-oost gebeurt veelal in woonhuizen. Slechts sporadisch is er een kleinschalig appartementencomplex (huur) te vinden. De wijk is gebouwd rond de jaren '60 en heeft vele type woningen, van rijwoning tot vrijstaand woonhuis. De aanwezige Nieuwe Nobelaer verzorgt het culturele aanbod voor de gehele gemeente.
www.centrumoostel.nl
 
Centrum-West
Het aanbod van woningen in Centrum-West is veelal beperkt tot grondgebonden woningen, toch zijn er een paar kleinschalige appartementencomplexen (zoals koop- als huur). Rijwoningen, patiobungalows en mooie vrijstaande villa's, deze wijk kent het allemaal. Gebouwd in de jaren '60 en begin '70.
 
Etten-Leur Noord (ook wel Leur genoemd)
Een wijk die in de jaren '60 gebouwd is, veelal bestaande uit eengezinswoningen in zowel de koop- als huursfeer. Zowel de woonstichting als de beleggingsinstellingen die hier hun huuraanbod hebben, zijn bezig om deze woningen “uit te ponden”, met andere woorden: te verkopen. Hierdoor stijgt het aandeel koopwoningen gestaag. De Lange en Korte Brugstraat zijn in Etten-Leur nog de weinige straten met monumentale panden. Van oudsher vormt De Leur een gezellige woonwijk met het Van Bergenplein als centraal punt voor de dagelijkse boodschappen. Met de komst van een aantal nieuwbouwprojecten de afgelopen jaren zijn er meerdere appartementen gekomen, waardoor ook senioren langer zelfstandig kunnen blijven wonen op De Leur. Basisschool De Hasselbraam heeft hier onlangs de school gerenoveerd. Ook speciaal onderwijs Het Kompas is in deze wijk gevestigd.
 
Grauwe Polder
Vanaf half jaren '70 werd de eerste uitbreidingswijk gebouwd, genaamd Grauwe Polder. Een royaal opgezette woonwijk met volop ruimte voor groen, veel blokbebouwing met parkeerplaatsen op een apart terrein. Zeer ruime woonhuizen met grote raampartijen kenmerken deze bouwperiode. Van rijwoningen tot grote vrijstaande villa's, deze wijk kent een grote diversiteit aan type grondgebonden woningen in zowel de koop- als huursfeer. Gestapelde bouw vindt u enkel in het veel later (eind jaren '90) gebouwde (koop)appartementencomplex Atrium.
Een zeer kindvriendelijke woonwijk, met name vanwege de vele speelvoorzieningen, het park en de aanwezige basisscholen (3!)
www.facebook.com/bbdegrauwepolder
www.grauwepolder.nl
 
Grient
Een zeer ruim opgezette woonwijk, gebouwd eind jaren '70 / begin jaren '80. Een tijd waarin de woningen en het stratenplan nog royaal van opzet waren met een park als centraal punt. Het centrum en het station op zeer korte loopafstand. Van klein huurappartement tot vrijstaande villa in zowel de koop- als huursfeer, deze wijk heeft voor iedereen een geschikte woning.
 
Groot Sander (Sanderbanken)
Samen met de wijk Klein Sander een uitbreidingswijk gebouwd begin jaren '90. Een wijk waarin de diversiteit aan woningtypen groot is. Veel moderne bouwstijlen, zowel als rijwoning, maar ook als vrijstaande villa. Een wijk met enkel woonhuizen, voor voorzieningen is men aangewezen op het centrum of het van Bergenplein. Veel water, speelvoorzieningen en een mooi aangelegd park, prima wonen hier!
 
Hoge Neerstraat
Gebouwd rond 1996-1997, een woonwijk met vele woningtypen, van rijwoning,  boerderijwoningen aan een hofje, appartementen, bungalows tot mooie vrijstaande woonhuizen. Ruimte voor speelvoorzieningen, zelfs een grote speeltuin en veel water. De sportvelden van twee voetbalverenigingen en de hockey liggen aan de rand van deze wijk.
www.facebook.com/pages/Wijkvereniging-Hoge-Neerstraat/232653793523541

Hooghuis
Een wijk die in de jaren '80 gebouwd is, met veel variëteiten aan woningtypen zowel in de koop- als huursfeer. Veel verkeersluwe straten, het onlangs aangelegde Vogelaarpark en brede school De Vleer. Wijk Hooghuis is bij uitstek een kindvriendelijke woonwijk. Een supermarkt en de aansluitingen op de diverse uitvalswegen zorgen voor een fijn woonklimaat.
 
Keen
Van eind jaren '90 tot begin 2000 is deze fraaie woonwijk tot stand gekomen. Een grote wijk met veel woonvarianten, van appartementen tot grote vrijstaande villa's, voor elk wat wils. Van starter tot senior, iedereen voelt zich thuis in deze wijk. Voorzieningen op zowel medisch gebied als meerdere soorten basisonderwijs, alles is hier te vinden. Water is kenmerkend voor deze wijk, de Leurse Haven en de Westerpolderplas zijn hier te vinden.
www.facebook.com/wijkvereniging.dekeen
 
Klein Sander (Sanderbanken)
Begin jaren '90 is deze mooie woonwijk gebouwd. Ruimte voor eengezinswoningen, maar ook veel vrijstaande woonhuizen die destijds zelfstandig gebouwd zijn. Een wijk waar koopwoningen de bovenhand voeren. Hier en daar plek voor een bijzondere woonvorm, waarbij gehandicapten samen een woongemeenschap vormen. Een hofje met bungalows voor senioren, aan alle doelgroepen is in deze wijk gedacht. Plek voor speelvoorzieningen en met de komst van brede school D'n Overkant in 2014 is dit bij uitstek een kindvriendelijke wijk te noemen. De voorzieningen van het centrum zijn op korte afstand beschikbaar.
 
Lage Banken (Sanderbanken)
Eind jaren '90 verdwenen een aantal sportverenigingen naar elders. De vrijgekomen plaats werd bebouwd met woonhuizen in een zeer moderne, strakke bouwstijl. Kavels zijn bebouwd met villa's en bungalows en daaromheen vrijstaand of geschakelde woonhuizen in een projectmatige sfeer. Het zuidelijke deel van deze wijk – gescheiden door de Concordialaan – ligt dichtbij het NS-station en kent een aantal appartementencomplexen (zowel koop- als huur).
 
Parcstaete (Hooghuis)
Het laatste gedeelte dat grenst aan wijk Hooghuis is begin 21e eeuw gebouwd. Een kleinschalig project met fraaie tweekappers en vrijstaande woningen in een mooie jaren '30 stijl. Met recht een fraai plan waar het heerlijk wonen is. Ook hier zorgen vrijstaande kantoorcomplexen voor de buffer met de Parklaan.
 
't Park (Sanderbanken)
Waar voorheen de Laboratoriumschool was gevestigd wordt op dit moment een kleine woonwijk gebouwd bestaande uit woonhuizen met een strakke vormgeving en een tweetal appartementencomplexen van de woonstichting. Een plan gelegen tussen Klein Sander en Lage Banken, op korte afstand van winkelcentrum en NS-station.
 
Parkplan Oostpoort (Hooghuis)
Half jaren '90 is dit plan grenzend aan de wijk Hooghuis gebouwd. Zomaar een aantal straten, met enkel koopwoningen, vrijstaand en twee o.e. kap, gebouwd in een traditionele stijl. Grote, vrijstaande kantoren scheiden deze wijk af van de Parklaan.
 
Schoenmakershoek
De meest recent gebouwde woonwijk van Etten-Leur, in het meest noord-oosten gelegen, richting Zevenbergen, Prinsenbeek en Liesbos. Een woonwijk waarin voor alle woondoelgroepen gebouwd is met als centrale plaats het mooie Schoenmakerspark waar iedereen heerlijk kan recreëren. De brede school en activiteitencentrum Turfschip mogen niet ontbreken. Deze wijk is overigens nog in wording, in de loop van de jaren zullen de laatste woonstraten afgebouwd worden.
www.deschoenmakershoek.nl
 
Streek (Grauwe Polder)
Aan de rand van Etten-Leur-Zuid zal op deze locatie een gehele nieuwe wijk gebouwd worden. Baroniestraat is hier het mooie begin van, een klein project met schitterende vrijstaande villa's in een jaren '30 stijl. Een aantal sportverenigingen zoals Rugbyclub Etten-Leur en honk- en softbalvereniging The Stags zijn hier onlangs neergestreken.