Mijn favorieten

Makelaars-taal

In onze makelaarswereld kom je als "leek" veel begrippen tegen. Hieronder volgt een korte uitleg van van de meest voorkomende begrippen die ik hanteer. 

Onder optie: er is een koopovereenkomst gesloten, dit kan mondeling of schriftelijk zijn, maar de wettelijke bedenktijd van 3 dagen is nog niet verstreken. De woning willen we al niet meer aan een andere kandidaat verkopen, dus bezichtigingen worden niet meer ingepland. Wel kunt u bij mij aangeven dat u interesse heeft in de woning. Mocht de verkoop onverhoopt toch niet doorgaan, dan wordt u als reservekandidaat als eerste gebeld.

Verkocht onder voorbehoud: de koopakte is getekend, maar onder voorbehoud. Dit voorbehoud kan een hypotheekaanvraag voor de koper zijn, of de koper heeft zijn eigen woning nog niet (definitief) verkocht. Of de verkoper moet de aankoop van zijn woning nog definitief regelen. Er zijn vele mogelijkheden hierin, maar ook dit betekent dat de koop altijd nog ontbonden kan worden. Laat u ook in dit geval altijd als reservekandidaat noteren. 

Gereserveerd: dit is een primeur, nog geen enkele makelaar in Etten-Leur, misschien zelfs wel niet in heel Nederland, werkte met dit begrip vóór januari 2017.  Deze tekst plak ik vanaf die tijd op mijn te koop borden als een woning verkocht is onder voorbehoud. Het woordje VERKOCHT met daaronder in kleine lettertjes "onder voorbehoud" wordt in mijn beleving te vaak als verkocht gelezen. Dit houdt in dat ik geen reservekandidaten meer kan noteren. Dus ook bij deze tekst geldt: neem met mij contact op: laat weten dat u ook geïnteresseerd bent.
                                                                            
Wettelijke bedenktijd: iedere koper van een woonhuis heeft tot 3 dagen na het tekenen van de koopakte bedenktijd. Dit houdt in dat u zonder opgave van redenen bij mij en verkoper kunt aangeven dat u alsnog afziet van de aankoop. De 3 dagen-termijn is wettelijk vastgelegd en mag nooit eindigen op een zon- of feestdag, dus bij het tekenen van de koopakte wordt u duidelijk gemaakt tot wanneer de bedenktijd voor u geldt. 

Ontbinding van de koopakte: de getekende koopakte wordt in simpele bewoording doorgescheurd en niemand hoeft zich meer te houden aan de afspraken die daarin genoemd staan. Dit is overigens geen eenvoudige manier om van een koop af te zien, hier zijn allerlei regels voor en soms zijn hier ook (hoge) kosten aan verbonden. 

Courtage: de kosten die u aan mij als makelaar verschuldigd bent als u mij opdracht heeft gegeven om uw woning te verkopen of aan te kopen. Deze worden slechts bij de opdrachtgevende partij in rekening gebracht. Als u bij mij een woning koopt, bent u dus nooit courtage verschuldigd, die wordt door de verkoper betaald. Schakelt u mij in om als aankopend makelaar mee te helpen bij de aankoop van een woning die bij iemand anders te koop wordt aangeboden, dan bent  mij wel courtage verschuldigd.