Mijn favorieten

Hypotheken

Voor de financiering van uw nieuwe woning heeft u waarschijnlijk een hypotheek nodig. Belangrijk hierbij is om een goede hypotheekadviseur te kiezen die bij u past en die uw zaken optimaal voor u kan behartigen. 

Alvorens u op zoek gaat naar een woning zult u met behulp van een hypotheekadviseur moeten bepalen wat uw hypotheekmogelijkheden zijn. Aan de hand van dat gesprek bepaalt u het budget waarmee u een woning gaat kopen. Uw maximale vraagprijs wordt zo bepaald. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar een persoonlijk gesprek met een adviseur (op kantoor danwel telefonisch). Een maximale leensom bepalen via internet vind ik een minder goed idee. Een eerste adviesgesprek bij een adviseur is meestal kosteloos en veel directer.

Ik heb geen eigen hypotheekadviseur in dienst. Iemand die bij mij een woning koopt, is vrij in zijn/haar keuze daar in. Natuurlijk heb ik wel contacten met diverse hypotheekadviseurs in deze regio. Mocht u er zelf geen gevonden kunnen krijgen, neemt u dan met mij contact op.
 

De vier grootste misverstanden over hypotheken

1. Het beste aanbod het is aanbod met de laagste rente

Los van de rente die u betaalt, is het slim te kijken naar de voorwaarden die aan de hypotheek vastzitten. Stel, u wilt uw hypotheek meenemen naar uw nieuwe woning. De voorwaarden hiervoor zijn niet bij iedere hypotheekverstrekker hetzelfde. Wellicht bent u voornemens uw hypotheek snel af te lossen. Bij de ene hypotheekverstrekker betaalt u een ander boetebedrag dan bij de ander. Laat u niet verleiden door de lage rentes, maar verdiep u eerst goed in de voorwaarden voordat u aan de hypotheek vastzit.

2. Aflossen is altijd verstandig

Een vaak gehoorde opmerking is dat u vooral moet aflossen op de hypotheek. Hoe meer u nu aflost, hoe lager uw maandlasten worden. Dat is in theorie zeker waar. In de praktijk is het echter niet altijd een goed idee om in een keer een groot bedrag af te lossen. U verkleint namelijk in een keer uw financiële buffer. Een buffer die u wellicht had bewaard voor de onverwachte momenten. Door af te lossen op uw hypotheek, betaalt u automatisch ook minder rente. Dat houdt in dat uw belastbaar inkomen hoger wordt en mogelijk meer belasting moet betalen. Als laatste kunnen bepaalde premies verlaagd worden of zelfs komen te vervallen op het moment dat uw maandlasten omlaag gaan (en uw belastbaar inkomen dus stijgt). Denk hierbij aan zorgtoeslag en kinderopvangtoeslag.

3. Een annuïteitenhypotheek is beter dan een lineaire hypotheek

Het verschil tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek is dat u in het eerste geval in het begin vooral rente betaalt en pas later begint met aflossen. Uw maandlast is gedurende de gehele rentevaste periode gelijk. De lineaire vorm is in het begin duurder, maar wordt – naarmate u steeds meer aflost en uw schuld dus kleiner wordt – steeds lager. Veel starters kiezen voor de annuïteitenhypotheek, terwijl op de lange termijn de lineaire hypotheek voordeliger kan uitpakken omdat u over de gehele looptijd van de hypotheek minder rente betaalt.

4. Een aflossingsvrije hypotheek kan niet meer worden afgesloten

Sinds het veranderen van de hypotheekregels op 1 januari 2013, bestaat het misverstand dat de aflossingsvrije hypotheek niet meer kan worden afgesloten. Een aflossingsvrije hypotheek houdt in dat u niet verplicht bent om af te lossen op de hypotheek. Vanaf 1 januari 2013 is iedereen verplicht een lineaire- of annuïteitenhypotheek af te sluiten. Dat klopt. Er is echter een uitzondering. Bent u al in het bezit van een aflossingsvrije hypotheek die u voor 1 januari 2013 hebt afgesloten, dan mag u deze meenemen op het moment dat u gaat verhuizen. U behoudt dan ook het recht op hypotheekrenteaftrek. Wilt u toch graag een aflossingsvrije hypotheek afsluiten, dan is dat in theorie mogelijk. U hebt echter geen recht op hypotheekrenteaftrek.


Voor meer informatie over hypotheken:

https://www.nvm.nl/dossiers/financiering


Enkele links naar hypotheekadviseurs uit deze regio:

https://www.luyten.nl/hypotheken/

https://schulzfd.nl/hypotheken

https://www.fdcbreda.nl/

https://www.hypotheker.nl/vestigingen/noord-brabant/etten-leur/oude-bredaseweg