Mijn favorieten

Bouwkundige keuring

Wat is een bouwkundige keuring?

Wanneer u een woning koopt, heeft u een bouwkundige keuring nodig om de bouwtechnische staat vast te stellen. U wilt ten slotte weten wat voor kosten u in de toekomst kunt verwachten.

Een bouwkundig rapport geeft u meer zekerheid over de kosten van herstelwerkzaamheden die nodig zijn om het huis weer in goede staat te krijgen. Bovendien weet u dankzij een bouwkundige keuring precies hoe het gesteld is met de staat van de woning. U krijgt een duidelijk inzicht in de onderdelen die al dan niet aan vervanging toe zijn.

De naam zegt het al: tijdens de bouwkundige keuring wordt een visuele inspectie van de woning uitgevoerd. Van de belangrijkste bouwkundige onderdelen wordt bepaald in welke conditie deze verkeren en vastgelegd in het rapport.

Na de bouwkundige keuring ontvangt u het bouwkundig rapport met de bevindingen; inclusief foto’s, een kostenindicatie van achterstallig onderhoud en een indicatie van de kosten van onderhoud voor de komende jaren.

De voordelen van een bouwkundige keuring


De uitkomst van de bouwkundige keuring kan dienen als ontbindende voorwaarde in het (voorlopig) koopcontract. Als de verkopende partij verborgen gebreken verzwegen heeft, of hier eenvoudigweg niets van wist, kunt u het (voorlopig) koopcontract laten ontbinden. Dankzij de keuring weet u exact waar de zwakke plekken in de woning te vinden zijn.
De rapportage is geschikt voor hypotheken met NHG
met bouwkundige rapportages die erkend worden door de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen en alle financiële instellingen die geregistreerd staan bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM), kiest u voor extra zekerheid.
Overzichtelijk in kaart wat de gebreken zijn van de woning
Of u het nu gebruikt als een handleiding voor uw toekomstige verbouwplannen of als bewijsmateriaal om de verkopende partij te overtuigen van uw gelijk, een bouwkundige keuring biedt u de harde feiten op een rij. Elk gebrek dat in de woning gevonden wordt, komt in het eindrapport te staanHoe werkt een bouwkundige keuring?
 

Tijdens de bouwkundige keuring worden de volgende onderdelen (indien van toepassing en/of toegankelijk) visueel voor u geïnspecteerd: kruipruimte, draagconstructie en vloeren, buitengevels, kozijnen, ramen en deuren, dakconstructie, dakbedekking, pannen en bitumen, goten en dakdoorvoeren, interieurafwerking (plafonds, wanden en vloeren), keuken, badkamer en/of toilet, technische installatie, elektra, water, gas, cv, combiketel en/of geiser.


De bouwtechnische keuring in 3 stappen:
 

  1. De inspecteur komt op het afgesproken moment naar het pand dat u gekeurd wilt hebben.
  2. Door eerst een aantal vragen te stellen, haalt de inspecteur meer informatie boven tafel over het pand. Daarna volgt de inspectie van de woning, die gemiddeld minimaal een uur in beslag neemt. U bent daar meestal zelf bij aanwezig, zodat de bouwkundige u kan wijzen op de zaken die aandacht verdienen. Ook kunt u zelf vragen stellen die u van belang vindt.
  3. Na de inspectie op locatie wordt het rapport door de deskundige verder uitgewerkt. U krijgt vervolgens het rapport digitaal toegestuurd, compleet met foto´s en duidelijke teksten.
     


Waarom geen bouwkundige keuring bij elke woning?

Bij mijn woningen zit geen standaard bouwkundige keuring. Ik wil de koper namelijk graag zelf een bouwkundige laten kiezen, zodat hij zeker weet dat er op zaken gelet worden die voor hem van belang zijn. Hiermee wordt de bouwkundige keuring in de ogen van de koper in ieder geval onafhankelijk verricht. Tevens kan de koper dan bij de bouwkundige keuring aanwezig zijn, hetgeen door een koper vaak als erg prettig wordt ervaren.

Een bouwkundige keuring die door een verkoper verricht is, is vaak slechts een algemene inspectie op basis van de zaken die zichtbaar zijn. Voor een verkoper biedt het daarom mijns inziens geen voordeel om vooraf een bouwkundige keuring te laten verrichten. Verkoper heeft immers een meldingsplicht, hij kent als geen ander de gebreken van zijn woning, die moet hij zelfs vermelden op de in te vullen vragenlijst. Blijken er achteraf toch gebreken, dan blijf u als verkoper daar gewoon aansprakelijk voor. En voor de tijdsbesparing hoeft u het ook niet te doen, bouwkundige inspecties laten we vaak nog voor het verlopen van de bedenktijd verrichten. En pas na het verlopen van de bedenktijd noem ik een pand "verkocht", of zoals u wilt "gereserveerd".

Indien u uw nieuw gekochte woning wilt laten keuren dan zijn er in deze regio meerdere bedrijven die deze keuringen voor u kunnen verrichten. Ik noem u hieronder enkele bedrijven:

http://www.bouwinspecteurs.nl/

https://perfectkeur.nl/

https://www.eigenhuis.nl/eigen-huis-kopen/bouwkundige-keuring